Protaste - Premium Protein Meals

Waarom eiwitten zo belangrijk voor je zijn

Eiwit: Dé bouwstof van en voor je lichaam!

Eiwitten zijn één van de belangrijkste en meest essentiële bouwstoffen voor je lichaam. Ze zijn nodig voor de opbouw van de lichaamseigen eiwitten.


Eiwitten zijn samengesteld uit een 22-tal verschillende aminozuren en zijn stoffen uit voeding die in de maag en darmen worden afgebroken tot aminozuren. Aminozuren worden in het bloed opgenomen en worden dan op alle plaatsen van het lichaam gebruikt als bouwstenen van nieuwe eiwitten. Die nieuwe eiwitten zijn weer nodig om bijvoorbeeld spieren, organen, bloed en allerlei stoffen in het lichaam op te bouwen. 


De aanbevolen eiwitinname ligt op minimaal 0,8 gram x kg lichaamsgewicht. Internationale onderzoeken tonen aan dat dit de minimale benodigde eiwitinname per dag is voor volwassenen. En waarom dit zo belangrijk is kan je aflezen in onderstaande afbeelding. 

Sarcopenie staat voor leeftijdsgebonden verlies van spiermassa, spierkracht en spierfunctie. En dit natuurlijke proces start zo rond je 30-ste levensjaar. En naarmate je ouder wordt verlies je elk jaar steeds meer spierkracht. Naast dus een portie gezonde beweging (krachtsinspanning)) is het dus van belang om elke dag voldoende eiwitten in te nemen omdat eiwitten bijdragen aan het kritische behoud van spiermassa.

DE BELANGRIJKSTE FUNCTIES VAN EIWIT

BOUWSTOF


Eiwit is de belangrijkste bouwstof voor spierweefsel voor het hele lichaam, zoals armen en benen maar ook bijv. het hart en andere organen.


Naast je spieren en organen heb je eiwitten ook nodig voor o.a. je huid, nagels en beenderen.


TRANSPORTMIDDEL


Eiwitten zijn essentieel als transportmiddel voor andere stoffen om zich te binden of te omhullen zodat ze door het bloed kunnen worden vervoerd door geheel het lichaam.


ESSENTIËLE AMINOZUREN


Eiwitten bevatten alle essentiële aminozuren die nodig zijn om enzymen op te bouwen die een belangrijke rol spelen bij de spijsvertering voor de afbraak van koolhydraten, eiwitten en vetten.


BRANDSTOF


Het lichaam gebruikt eiwit als brandstof wanneer er niet voldoende vetten en koolhydraten in het lichaam aanwezig zijn om te verbranden om energie aan te wenden. Het is daarom ook van groot belang dat ouderen naast voldoende eiwitten ook voldoende (gezonde) koolhydraten (vezels) en vetten binnen krijgen.


HORMONEN


Hormonen worden door het lichaam zelf gemaakt uit aminozuren (van eiwit) o.a. ten behoeve van processen zoals de spijsvertering en stofwisseling.


WEERSTAND


Onze weerstand heeft eiwitten nodig. Zo kan ze zich beter verdedigen tegen bijv. griep, covid-19 en andere infectieziekten.


Eiwitten zijn essentieel voor het onderhoud en opbouw van onze antilichamen (bijv. B- en T-cellen tegenover onongewenste indringers zoals virussen en bacteriën.

EET ELKE DAG VOLDOENDE EIWIT


Je hebt net kunnen lezen hoe belangrijk het is om elke dag opnieuw voldoende eiwitten binnen te krijgen. Hoeveel eiwit jij binnen moet krijgen kan je heel makkelijk uitrekeken met onderstaande formule:


0,8 x kg lichaamsgewicht = xx gram eiwit per dag


Stel je weegt 75kg dan heb je minimaal 60 gram eiwitten per dag dag nodig. Ben je veel in beweging en/of zelfs een fanatieke sporter dan laat onderstaande afbeelding van FIT.NL goed zien met welke formule je dan moet rekenen. 

EIWITTEN

Voeding voor je spieren...en nog zo veel meer.

Eiwitten zijn hele belangrijke bouwstoffen voor je lichaam. Eiwitten zitten door heel je lichaam en zijn heel belangrijk voor je spieren. 


Daarnaast zijn eiwitten ook heel belangrijk voor je organen, je botten, je huid, je (spier)weefsels en zelfs voor je weerstand.. 


Vaak hoor en je lees bij eiwitten iets over aminozuren. Dat is goed en belangrijk. 


Hieronder vertellen wij jou meer over aminozuren en het verschil tussen plantaardige eiwitten en dierlijk eiwitten

Plantaardig vs Dierlijk eiwit


Het belangrijkste en grootste verschil tussen plantaardig eiwit en dierlijk eiwit ligt in het feit dat dierlijke eiwitten complete eiwitten worden genoemd. 


Ze worden zo genoemd omdat dierlijke eiwitten een complete bron aan essentiële aminozuren bevatten en plantaardige eiwitten bevatten vaak niet alle essentiële aminozuren. 


Daarnaast hebben plantaardige eiwitten, in tegenstelling tot dierlijke eiwitten, een lagere opneembaarheid en verteerbaarheid in het lichaam. Dit heeft weer te maken met het feit dat plantaardige eiwitten meer anti-nutriënten bevatten, natuurlijke antistoffen. 


Toch betekent dit alles niet dat plantaardige eiwitten geen of een mindere functie hebben. Het is alleen erg belangrijk dat je de juiste mix maakt van plantaardige eiwitten om te komen tot een goed en belangrijk aminozuurprofiel. 


Bij Protaste doen wij dit door tarwe, soja en erwten eiwitten met elkaar te combineren. Zo garanderen wij een goede en stabiele eiwittensamenstelling die het lichaam nodig heeft. 


AMINOZUREN

Wat zijn ze en wat doen ze?

In totaal zijn er 22 aminozuren waarvan er 9 essentieel zijn. Die zie je hiernaast. Ze worden essentieel genoemd omdat je deze aminozuren alleen uit eiwit via voeding binnen kan krijgen. De andere aminozuren worden door je lichaam zelf aangemaakt. 


Aminozuren zijn bouwstenen en spelen een hele belangrijke rol in je lichaam, bij bijv.:

 • Het herstel, onderhoud en opbouw van je spieren
 • Ze maken nieuwe cellen aan
 • Wondgezening en herstel
 • De aanmaak van bindweefsel en spierweefsel
 • De groei van gezonde botten
 • Zorg dragen voor een normale spijsvertering
 • Onderhoud van je huid, haar en nagels
 • Ze ondersteunen een versterkte weerstand
 • Bij de aanmaak van hormomen
 • Dragen bij aan een betere mentale weerstand en rust

9 Essentiële aminozuren spelen een belangrijke rol bij voor verschillende functies in het lichaam. 


De bekendste is de rol die aminozuren hebben bij het behoud, de groei en het herstel van (beschadigd) spiermassa. Een andere belangrijke rol is die van het opbouwen en beschermen van de afweerfunctie van het lichaam.


Hieronder een korte omschrijving van de belangrijkste 9 essentiele aminozuren, die ook vertegenwoordigd zijn in de Premium Protein Meals van Protaste. 

1. Isoleucine


Isoleucine is betrokken bij de genezing en/of herstel van spierweefsel.


Isoleucine is daarnaast erg belangrijk voor je immuunfunctie, de hemoglobineproductie en de energieregulatie.

2. Histidine


Histidine is noodzakelijk om histamine te produceren voor immuunrespons en de slaap-waakcycli. Histidine is noodzakelijk voor het bouwen en onderhouden van de myelineschede, een beschermende barrière rond de axonen van zenuwcellen.


3. Threonine


Threonine is het hoofdbestanddeel van collageen en elastine.


Threonine is een  belangrijke component van huid- en bindweefsel.


Threonine kent daarnaast een belangrijke rol  bij de vetstofwisseling en de immuunfunctie.

4. Leucine


Leucine is belangrijk voor de  eiwitsynthese en spierherstel.


Leucine helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel, stimuleert wondgenezing en produceert groeihormonen.

5. Phenylalanine


Phenylalanine is de voorloper van neurotransmitters tyrosine, dopamine, epinefrine en noradrenaline.


Phenylalanine speelt een integrale rol in de structuur en functie van eiwitten en enzymen en productie van andere aminozuren.

6. Methionine


Methionine speelt een erg belangrijke rol bij metabolisme en ontgifting.


Methionine is noodzakelijk voor weefselgroei en opname van zink en selenium.

7. Valine


Valine helpt spiergroei en -regeneratie te stimuleren en is betrokken bij de energieproductie.

8. Lysine


Lysine is betrokken bij de eiwitsynthese, hormoon- en enzymproductie en opname van calcium.


Lysine is ook erg belangrijk voor energieproductie, immuunfunctie en aanmaak van collageen en elastine in je lichaam.

9. Tryptophan


Tryptophan handhaaft de stikstofbalans.


Daarnaast is Tryptophan de voorloper van serotonine, een neurotransmitter die de eetlust, slaap en stemming reguleert.

WETENSCHAPPELIJK

Protaste is er om jouw drukke & actieve levensstijl te ondersteunen met gezonde, (h)eerlijke en eiwitrijke maaltijden voor een sterk en gezond lichaam.


Al onze maaltijden zijn extra eiwitrijk en kennen onze eigen unieke samengestelde plantaardige eiwitbronnen.


Het belang van eiwitten neemt toe in Nederland en toch hebben bijna alle volwassenen en senioren een dagelijkse eiwitinname tekort met allerlei mogelijke gezondheidscomplicaties op latere leeftijd.


Daarom zijn onze Protaste maaltijden zo samengesteld dat ze de essentiële aminozuren bevatten waaronder de belangrijke BCAA’s, Branched Chain Amino Acids. En ondersteunt door de wetenschap!


En deze BCAA’s zijn wetenschappenlijk bewezen aminozuren die een belangrijke bijdragen hebben op je spiermassa, spierkracht, spiercoördinatie, uithoudingsvermogen en vitaliteit3.Vier bewezen voordelen van BCAA's

(vertakte aminozuren)

Studies tonen aan dat BCAA's de spiergroei kunnen verhogen, pijn en vermoeidheid kunnen verminderen, spierafbraak kunnen voorkomen en de gezondheid van de lever kunnen ondersteunen.


Van de negen essentiële aminozuren worden er drie beschouwd als vertakte aminozuren (BCAA's): leucine, isoleucine en valine.


1. Spiergroei


  De BCAA leucine activeert een bepaalde route in het lichaam die de spiereiwitsynthese stimuleert, wat het proces is van het maken van spieren. BCAA's zijn dus hele belangrijke bouwstenen van eiwitten, die bijdragen aan de instandhouding en opbouw van spiermassa (1).


  Samengevat:

  BCAA's ondersteunen de spiergroei.  2. Verminderde Spierpijn


   Het is niet ongewoon om je een dag of twee na een training pijnlijk te voelen, vooral als je trainingsroutine nieuw is. Deze pijn wordt vertraagde spierpijn (DOMS) genoemd, die zich 12 tot 24 uur na de training ontwikkelt en tot 72 uur kan duren (2).

    

   De theorie achter DOMS is het resultaat van kleine scheurtjes in de spieren na het (intensief) bewegen en/of sporten. Het onderzoek geeft aan dat het eigenlijk gerelateerd kan zijn aan het bindweefsel geassocieerd met de spier in plaats van de eigenlijke spier zelf (3).

    

   Van BCAA's is aangetoond dat ze spierschade verminderen, wat kan helpen de lengte en ernst van DOMS te verminderen. Verschillende studies tonen aan dat BCAA's de eiwitafbraak tijdens inspanning verminderen en de niveaus van creatinekinase verlagen, wat een indicator is van spierschade (4, 5).

    

   Samengevat:

   Voeding met BCAA's kan spierpijn verminderen door schade in getrainde spieren te verminderen.


   3. Verminderde Inspanningsvermoeidheid


   BCAA's kunnen helpen spierpijn door inspanning te verminderen, kunnen ze ook helpen bij het verminderen van door inspanning veroorzaakte vermoeidheid.

    

   Iedereen ervaart op een gegeven moment vermoeidheid en uitputting door inspanning. Hoe snel u moe wordt, hangt af van verschillende factoren, waaronder de intensiteit en duur van de training, omgevingsomstandigheden en uw voedings- en fitnessniveau (6).

    

   Je spieren gebruiken BCAA's tijdens het sporten, waardoor de niveaus in je bloed afnemen. Wanneer de bloedspiegels van BCAA's dalen, nemen de niveaus van het essentiële aminozuur tryptofaan in uw hersenen toe (7).

    

   In je hersenen wordt tryptofaan omgezet in serotonine, een chemische stof in de hersenen waarvan wordt gedacht dat het bijdraagt aan de ontwikkeling van vermoeidheid tijdens het sporten (8, 9).

    

   In twee studies ervoeren deelnemers die werden aangevuld met BCAA's een vermindering van centrale vermoeidheid, wat resulteerde in verbeterde atletische prestaties (10, 11).

    

   Samengevat:

   BCAA's kunnen de niveaus van bepaalde chemicaliën in de hersenen veranderen, zoals serotonine, wat nuttig kan zijn bij het verminderen van door inspanning veroorzaakte vermoeidheid.


   4. Voorkomen Spierafbraak


   BCAA's kunnen spierafbraak of -afbraak helpen voorkomen. Spiereiwitten worden voortdurend afgebroken en opnieuw opgebouwd (gesynthetiseerd). De balans tussen spiereiwitafbraak en synthese bepaalt de hoeveelheid eiwit in spieren (12).


   Spierafbraak of -afbraak treedt op wanneer de eiwitafbraak de spiereiwitsynthese overschrijdt. Spierafbraak is een teken van ondervoeding en treedt op bij chronische infecties, kanker, periodes van vasten en als een natuurlijk onderdeel van het verouderingsproces (13, 14)

    

   Bij mensen zijn BCAA's goed voor 35% van de essentiële aminozuren in spiereiwitten. Ze zijn goed voor 40% tot 45% van de totale aminozuren die je lichaam nodig heeft (15, 16).

    

   Daarom is het belangrijk dat de BCAA's en andere essentiële aminozuren voldoende worden ingenomen, helemaal in tijden van spierafbraak om het te stoppen of om de progressie ervan te vertragen.

    

   Samengevat:

   Verschillende studies ondersteunen het gebruik van BCAA's voor het remmen van spiereiwitafbraak. Dit kan de gezondheidsresultaten en de kwaliteit van leven in bepaalde populaties verbeteren, zoals bij volwassenen en senioren of bijv. bij mensen met aandoeningen als ondervoeding (17, 18).

   Protaste - Premium protein Meals

   EIWITTEN   Alle onze maaltijden zijn voorzien van heel veel goede eiwitten met een sterke samenstelling van essentiële aminozuren zoals Leucine, Isoleucine en Valine. 

   CHEF KOK   Dat is Djurre en hij stelt alle maaltijden elke dag opnieuw zeer zorgvuldig vast. Met oog voor detail en kennis over voedingswaarden maakt hij het verschil.


   GROENTEN   Net als eiwitten bevatten onze maaltijden veel groenten (en voedingsstoffen) die heel belangrijk zijn in de ondersteuning van je (intern) lichamelijke huishouding.


   ERVARING   40 jaar! Dat is het aantal jaren dat wij samen als ervaring met ons meebrengen om jou te voorzien van goede en gezonde maaltijden. 


   VERS BEREID   Onze maaltijden worden elke dag vers bereid en op een dusdanige manier dat het alle belangrijke voedingsstoffen borgt die jouw lichaam nodig heeft.


   GENIETEN   En dat doe jij met onze maaltijden! En daar houden wij dan ook weer van. Zo zijn de maaltijden niet alleen goed voor je lichaam, ze smaken ook nog eens bijzonder lekker!